تحلیل محتوا

ساخت وبلاگ

تحلیل و محتوا و یک اصطلاح دوپهلو اما مناسبی است که معمولا برای اطلاق به تحلیل کمی داده هایی که در آغاز لصورت کیفی بوده اند، اطلاق می شوند. بعنوان مثال مجموعه نوشته ها و گزارش های حاصل از مصاحبه یا پرسشنامه های باز پاسخ که برای گردآوردی طلاعات فنی تر و پرمایه درباره یک موضوع طراحی می شوند (به جای آنکه این داده ها از پرسشنامه های بسته یا مقیاس ها بدست آیند).

دو رویکرد و عمده رد تحلیل محتوا وجود دارد؛ در رویکرد اول فرضیه مشخص از پیش تعیین شده ای وجود دارد که همان فرضیه هدایت کننده مراحل جمع آوری، کدگذاری و تفسیر و نتیجه گیری انتهایی تحقیق است. در رویکرد دوم صرفا علائق محقق و نه فرضیه معینی هدایت کننده پژوهش بوده و بعکس رویکرد اول، در آن بجای آزمونهای آمار استنباطی از روش های امار توصیفی (مانند جداول فراوانی و درصد) استفاده می گردد؛ بعبارت دیگر تحلیل محتوا هم برای توصیف و هم  برای آزمون فرضیه (تغییرات رفتار یا ارزش ها و... ) بکار می رود.

 تحلیل محتوا روشی منظم (روش یکسان در بررسی محتوا، طبقه بندی با در نظر گرفتن همه کدگذاران)، عینی (بکارگیری ملاک معین و نه ذهنی تویط همه کدگذران) و کمی (با استفاده از ارزش های کمی) برای توصیف مقداری محتوای آشکار ارتباطات است. گام های تحلیل محتوا عبارتند از:

1) تعیین سوال یا فرضیه مورد بررسی؛ بعبارت دیگر محقق در ایتدا محدوده مورد نظر خود را معین میکند.

2) انتخاب منابع: تعیین و تعریف منابع ارتباطی که با مسئله تحقیق در ارتباط است (بصورت تمام شمار یا نمونه گیری).

3) تعریف عملیاتی واحد تجریه و تحلیل: ارائه تعاریف جامع و ایجاد طبقات مستقل ازهم.

4) آموزش کدگذارها

5) پایایی کدگذارها (با ساتفاده از ضریب کاپا که برای مخاسبه میان توافق افراد در ارزیابی یک موضوع)

6) استفاده از روش آماری مناسب (جداول فراوانی، درصدها، ضرایب همیستگی، بیشتر از آزمون های ناپارامتریک مانند خی دو، لگاریتم خطی و ... )

وبلاگ دکتر مهدی شریعتی...
ما را در سایت وبلاگ دکتر مهدی شریعتی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : msfaa بازدید : 268 تاريخ : سه شنبه 4 دی 1397 ساعت: 14:38