مراحل فرآیند مصاحبه در پژوهش

ساخت وبلاگ


به کار گرفتن روش مصاحبه در تحقیقات نیازمند رعایت مراحل خاصی است. وال (1996) به هفت مرحله در فرآیند مصاحبه اشاره می کند:
الف)تعیین موضوع: تعیین اهداف و توصیف مفاهیم مرتبط با موضوع، اولین مرحله در فرایند مصاحبه محسوب می گردد. مصاحبه های انجام گرفته در تحقیق کنونی با رویکردی اکتشافی هدایت شده اند. هدف از آن ها آزمون فرضیات نیست، بلکه هدف اصلی، پاسخگویی به سوال اصلی تحقیق است. با توجه به رویکرد اکتشافی تحقیق کنونی، مصاحبه های انجام گرفته از ساختار اندکی برخوردار بودند. البته این امر به معنای پراکندگی داده ها و امکان ایجاد انحراف در روند و نتایج تحقیق نیست، زیرا پژوهشگر در کلیه مراحل انجام مصاحبه ها و جمع آوری داده ها، محدوده معینی را برای موضوع مورد بررسی و مصاحبه های در حال جریان تعیین کرده است.  
ب) طراحی: بدنبال تعیین هدف و محتوی مصاحبه با استفاده از مرحله تعیین موضوع، برنامه ریزی طرح مطالعه آغاز می شود. در تحقیق حاضر، پس از تعیین موضوع و انتخاب روش تحقیق مصاحبه ،برنامه ریزی کلی انجام مصاحبه ها طراحی شد.
ج)موقعیت مصاحبه: انجام مصاحبه بر اساس راهنمای تنظیم شده صورت می پذیرد. در زمان کوتاه و محدود مصاحبه محقق موظف است محیطی امن و دوستانه به منظور تبادل موثر اندیشه ها را فراهم آورد.
د) نسخه برداری: آماده نمودن اطلاعات کسب شده در مصاحبه برای تحلیل را رونویسی یا نسخه برداری گویند. در این فرایند، یک مصاحبه شفاهی، تبدیل به یک متن منسجم می گردد. در تحقیق فعلی اطلاعات مصاحبه شوندگان، در جلسه مصاحبه بر روی برگه هاییی که بدین منظور طراحی شده بود، یادداشت شدند، برگه ها اطلاعاتی چون عنوان مصاحبه، تاریخ مصاحبه، شماره مصاحبه و نام مصاحبه شونده، مکان مصاحبه، و سوابق آموزشی و پژوهشی مصاحبه شونده در آن یادداشت شد. بعلاوه با اجازه گرفتن از مصاحبه شوندگان، صدای ایشان نیز به منظور از دست ندادن اطلاعات ضبط گردید.
ه)تحلیل: تحلیل مصاحبه می تواند بخشی از نظریه سازی، آزمون نظریه یا کاربرد یافته ها باشد. هدف، عنوان، و ماهیت مواد و اطلاعات موجود در مصاحبه معین می کند که کدام روش برای تحلیل مناسب تر است. جهت تحلیل مصاحبه ها از روش کدگذاری باز، محوری و گزینشی استفاده گردید.
و)اعتبار: اعتبار در مصاحبه ناظر بر دو موضوع واقعیت و دانش است. در یک مطالعه کیفی اعتبار اشاره بر میزانی دارد که مشاهده محقق توانسته است پدیده مورد مطالعه یا متغیرهای مربوط به آن را انعکاس دهد. در تحقیق کنونی برای تایید یافته های حاصل از تجزیه و تحلیل مصاحبه های انجام گرفته، اعتبار و پایایی این یافته ها مورد بحث و آزمون قرار گرفت که  در ادامه ارائه خواهد شد.
ی)گزارشگری: فرایند برقراری ارتباط میان یافته های مصاحبه با استفاده از روش های بکارگرفته شده بر اساس معیارهای علمی، لحاظ نمودن ملاحظات اخلاقی و در نهایت ارائه نتایج به صورت یک محصول نوشتاری است. هدف از گزارشگری ارائه یافته های مهم و قابل اعتماد به سایر محققین و یا جامعه است.


برچسب‌ها: مصاحبه کیفی

+ نوشته شده در  سه شنبه پنجم دی ۱۳۹۶ساعت 23:57&nbsp توسط ردایی  | 

وبلاگ دکتر مهدی شریعتی...
ما را در سایت وبلاگ دکتر مهدی شریعتی دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : msfaa بازدید : 232 تاريخ : پنجشنبه 7 دی 1396 ساعت: 20:55